BEGINNERS AWARDS


In de visie van dit project is dat iedereen die gaat beginnen met het beoefenen van de handboogsport, ongeacht leeftijd of sexe, dus in principe voor iedereen, jong of al op leeftijd, mannen, jongens, vrouwen en meisjes.

Wat is het project “Beginners Awards”?

Het project is opgezet door Pascal Colmaire, toen nog in dienst van F.I.T.A. en thans bij World Archery, voor het schieten met de recurveboog in de Olympische discipline. Echter zien we dat heel veel schutters een keuze maken voor ander materiaal.
Daarom heb ik vervolgens met toestemming van Pascal het Programma Beginners Awards aangevuld met richtlijnen, instructies en eisen voor “traditionele” en “compoundschutters”.
Tot slot is met toestemming van de resultaten van de Werkgroep Basisschot NHB in het programma toegevoegd. Bovendien zijn deze resultaten op de laatste pagina’s bijgevoegd. Het programma bestaat uit zeven onderdelen of stapjes.
Door deze stapjes te doorlopen raakt de schutter op een eenvoudige manier vertrouwd met alle facetten van het handboogschieten. Elke stap wordt afgesloten met een test die door een van de trainers wordt afgenomen.
Tijdens deze test kan de beginnende schutter laten zien wat zijn/haar vorderingen zijn, en bij voldoende resultaat ontvangt hij of zij de bijbehorende speld en certificaat.
Deze zeven stapjes, of hoofdstukken, zijn: de Rode Veer, de Gouden Veer, de Witte Pijl, de Zwarte Pijl, de Blauwe Pijl, de Rode Pijl en de Gouden Pijl. Het behalen van een speld wordt vermeld in de ledenadministratie van onze vereniging en in de administratie van de Nederlandse Handboog Bond.
Bij het verstrekken van een nieuwe bondspas is het laatst behaalde resultaat hierop vermeld.

De spelden en de certificaten

De spelden zijn voorzien van een ‘vlinder-rug-sluiting’, zodat ze gemakkelijk bevestigd kunnen worden op bijvoorbeeld een pijlentas. Het certificaat is bedrukt op 120 grams papier op het formaat A4.
Op het certificaat wordt vermeld: de naam van de (beginnende) schutter, de datum en de plaats van het behalen van de bijbehorende test. De inhoud van elk van de zeven stappen Het volledige programma brengt de beginnende schutter van een afstand van 6 meter bij de Rode Veer, via de 18 meter indoor-afstand bij de Blauwe Pijl, naar de kortste outdoor-afstand, de 30 meter bij de Gouden Pijl.
Alle afstanden worden geschoten op een 80-cm-blazoen. De (gevorderde) schutter kan echter ook besluiten na de Blauwe Pijl op een afstand van 18 meter te blijven schieten. Voor de Rode en de Gouden Pijl wordt het blazoen dan vervangen door resp. een 60-cm- en een 40-cm-blazoen. De kandidaat wordt niet alleen beoordeeld op het uitvoeren van een goede techniek, maar ook gedrag, houding, kennis van en het goed omgaan met het materiaal zijn belangrijke beoordelingscriteria.
Elke stap is daartoe opgezet in drie onderdelen: - Uitvoering: schietafstand en de te behalen score - Vaardigheid: houding en gebruik van het materiaal - Kunde en kennis: veiligheid, onderhoud materiaal, enz.

Hoe kun je hieraan meedoen en wat kost het?

Eenvoudig! Meld je aan bij Wim fliermans. Je ontvangt dan gratis het leer- en instructieboek. Vervolgens ga je aan de slag, in je eigen tempo. Is bij het lezen iets niet (geheel) duidelijk, kom dan naar me toe voor nadere uitleg. Ben je op een gegeven moment naar je eigen mening “klaar” voor een test, meld je dan weer bij Wim Fliermans. Dan maken we meteen een afspraak voor de test. Slaag je dan ontvang je de bijbehorende speld en het certificaat. Ben je al een enigszins geoefende schutter en wil je alsnog meedoen dan kan dat natuurlijk. Dan beginnen we bijvoorbeeld op de voor jou op dat moment geëigende

afstand wat betreft het schieten. De eventuele theorie van de voorafgaande stappen komt dan natuurlijk ook aan de orde. Bij het met goed gevolg afleggen van de test ontvang je tevens de speld(en) en certifica(a)t(en) van de vorige stappen.
De kosten voor het behalen van een speld met certificaat is slechts € 3,50.
Ben je geïnteresseerd, of heb je nog vragen, aarzel niet en spreek me aan.

Wim Fliermans